Een (verre van complete) lijst boekentips

Ter voorbereiding op een praatje over de boekenclub, heb ik de lijst aan softwareboeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen eens goed doorgelopen. Het resultaat zou als referentiemateriaal kunnen dienen voor een opleidingstraject van junioren binnen een organisatie, of kan als inspiratie worden gebruikt voor een boekenclub, of als gewoon een lijst goede boeken voor wie zijn kennis over softwareontwikkeling bij wil spijkeren.

Dit is geen complete lijst van alle boeken die de moeite waard zijn om te lezen; integendeel. De lijst is verre van compleet: hij beperkt zich tot boeken die ik zelf gelezen heb. (Maar: hier en daar heb ik de tweede editie gepakt van boeken waarvan ik zelf alleen de eerste editie heb gelezen.)

In wat volgt heb ik ze geordend in drie categorieën: junior, medior en senior (zie ook deze blog). Binnen de categorieën houd ik een alfabetische volgorde aan op achternaam van de (eerstgenoemde) auteur. De grenzen tussen de categorieën zijn in de praktijk uiteraard vaag.

Zelf heb ik de boeken niet in deze volgorde gelezen. Je hoeft niet per se een senior te zijn om de boeken in de senior-categorie te lezen, en omgekeerd kan het voor senioren ook geen kwaad om boeken in de junior-categorie te (her)lezen.

Junior

De boeken in deze categorie focussen zich op de basis: (goede) code schrijven, testen en refactoren (maar niet per se in die volgorde!). Wat opvalt is dat Kent Beck en Robert “uncle Bob” Martin goed vertegenwoordigd zijn in deze categorie. Ze zijn belangrijk geweest voor de verhouding die ik tot mijn code en mijn werk heb. Wengrow biedt een zeer leesbare inleiding in basale datastructuren; Skoulikari maakt een junior op een visuele manier wegwijs in de basis van Git.

Medior

In deze categorie worden de vaardigheden van een softwareontwikkelaar verbreed. Er is veel aandacht voor agile ontwikkelmethoden (Cohn, de Poppendiecks, Shore) en het ontwerp van code (Van Deursen & Seemann, Freeman & Robson, Lelek & Skeet), en het wordt tijd om een mening te ontwikkelen over architectuur (Martin, Richards & Ford). De opdracht van de ontwikkelaar wordt verbreed via het werk van Khononov en Wiegers, en vanuit nieuwe invalshoeken bekeken door Groeneveld en Hermans.

Senior

De boeken in deze categorie onderscheiden zich niet zozeer van de rest door hun moeilijkheidsgraad, maar door het feit dat ze over onderwerpen gaan die voor veel ontwikkelaars in vroege stadia van hun carrière waarschijnlijk nog niet heel aantrekkelijk zijn.

De reikweidte van onderwerpen is opvallend. Deze categorie bevat onder andere historische (Brooks, Highsmith) en fundamentele bespiegelingen (Khononov, Montalion), de uitbreiding naar nieuwe ontwikkelparadigma’s (Buonanno, Wlaschin) – in elk geval voor een van huis uit objectgeoriënteerde ontwikkelaar zoals ik –, softwarearchitectuur in perspectief van tijd (Ford et al., Newman) en kijkjes in de keuken van grote techbedrijven (Adkins et al., Forsgren et al., Winters et al.).

– De hoeveelheid et al.’s vallen ook op, nu je het zegt.


*

Welke boeken ontbreken nog in het lijstje, volgens jou?

boeken · carrièrepad · zelfstudie