Laatste overwegingen bij het uitzoeken van een thema

Mijn allereerste pull request is goedgekeurd! Een historische gebeurtenis! Van volslagen insignificant niveau, weliswaar, maar toch. Sterker nog, mijn allertweedste pull request is ook goedgekeurd! Een iets minder historische gebeurtenis, maar: wel van een even insignificant niveau, en dat is ook wat waard.

Dit lijkt me een mooie gelegenheid om mijn overwegingen bij het uitzoeken van een thema (hier en hier) af te ronden. Of toch in elk geval: voorlopig af te ronden.

Wat mij tegenhield

We eindigden vorige blog met dat ik overwoog om mini als thema te gebruiken voor dotkarl. De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat van dat plan uiteindelijk niets terechtgekomen is. Het is nog steeds tale wat de klok slaat op deze blog.

Er waren enkele issues die me tegenhielden mini als thema te gebruiken. (1) Het thema brak woorden willekeurig af. (2) Er was geen ondersteuning voor i18n. (3) De links hadden veel witruimte.

Het goede nieuws is: die issues zijn inmiddels gefixt. De eerste twee dus door mij! Joepie! Het fix voor de line breaks bestond uit een eenvoudige CSS-aanpassing.

De i18n had wat meer voeten in de aarde, en liet vanwege een merge conflict ook wat langer op zich wachten. Maar Hang Jiang, de ontwikkelaar van mini, was erg dankbaar toen ik dat conflict verwerkt had, en liet een kwartier nadat ik de boel had geresolved al weten de wijziging mee te willen nemen.

Het alternatief

Desalniettemin is mini van de baan als vervanger voor tale. De reden is eigenlijk heel eenvoudig: ik heb met wat custom CSS het beste van beide werelden kunnen verenigen.

Met mini als inspiratiebron, heb ik dotkarl een wat smallere kolom gegeven. Dat geeft het geheel een wat stijlvoller, volwassener uitstraling, volgens mij.

Het nadeel daarvan is overigens wel dat het wat moeilijker is geworden om tabellen en code snippets netjes weer te geven. Maar het esthetisch plezier van mijn wijziging weegt daar ruimschoots tegenop, als je het mij vraagt.

Daarnaast heb ik nu mijn eigen variant van het mini-logo op de homepagina, namelijk: mijn hoofd. (N.B. Géén punthoofd!) Ik stel het me graag zo voor: die cirkel is een dot en mijn hoofd een karl, en zo komen vorm en inhoud netjes bijeen.

Maar dat is eigenlijk allemaal maar blabla, natuurlijk, zo eerlijk kan ik er ook wel weer over zijn.

Lessen

Heeft dit verhaal nog een moraal? Nou, misschien zoiets:

dotkarl · hugo · leermoment · open source · thema's · web development