Hoe ik mijn PBI's opzet

Immitatie is de hoogste vorm van vlijerij, zegt men wel. En inderdaad, toen ik laatst zag dat onze stagiaire de structuur van mijn PBI’s had overgenomen, kon ik mezelf een gevoel van trots niet ontzeggen. Misschien is het een goed idee om uiteen te zetten hoe ik mijn PBI’s opzet en waarom.

Een vaste vorm

Ik structureer mijn PBI’s vrijwel altijd volgens een vaste vorm. Het voordeel van een vaste vorm is je niet elke keer het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Dat geldt zowel voor de schrijver als de lezer.

Voor de schrijver snijdt een vaste structuur de mogelijkheid van een writer’s block af. Doordat alle elementen van tevoren bekend zijn, kun je snel en efficiënt alle benodigde informatie ordenen. Bovendien kun je er, als je de structuur streng volgt, zeker van zijn niets te zijn vergeten.

Ook lezers weten snel waar ze moeten kijken als ze bepaalde informatie nodig hebben. Dat vermindert het aantal (achteraf onnodig gebleken) verhelderingsvragen tijdens Refinements. Het valt hen ook sneller op als er informatie mist.

De structuur

Mijn PBI’s hebben de volgende structuur (waarbij de zinsdelen tussen rechte haken ("[" en “]") placeholders zijn):

[Titel]

Beschrijving

Als [actor] wil ik [deze feature] zodat [deze waarde voor de business wordt toegevoegd].

Context

[Een korte beschrijving van het probleem dat wordt ervaren.]

Oplossingsrichting

[Een korte beschrijving van de manier waarop dat probleem wordt opgelost.]

Acceptatiecriteria

  • [Eerste criterium]
  • [Tweede criterium]

Laten we alle onderdelen kort nalopen.

De juiste oplossing

Deze structuur zorgt ervoor dat het team de door jou bedachte oplossing én het probleem dat je daarmee oplost (!) in één oogopslag kan begrijpen, in elk geval in grote lijnen. Dat stelt hen in staat om snel eventuele onduidelijkheden te identificeren.

Ik zal niet beweren dat deze structuur de enige of zelfs de beste manier is om je PBI’s mee op te zetten. Wat ik wel beweer, is dat ik in de loop der jaren heb gemerkt dat PBI’s die deze onderdelen missen, het risico met zich meebrengen de efficiëntie van een Refinement ernstig naar beneden te halen.

Of erger nog: ertoe leiden dat verkeerde oplossingen worden gebouwd. Terwijl je juist in het schrijven van een PBI de afstand van je code kan nemen die je in staat stelt het probleem scherp te krijgen.

Precies daarom is het schrijven van PBI’s zo’n belangrijke taak voor een ontwikkelaar. Neem hem dus serieus.

Hoe bouw jij je PBI’s op?

product backlog items · scrum