De allegorie van de grot

Plato zegt: stel je een groep mensen voor, vastgebonden – in een grot dus. Hun hele leven lang zien ze alleen de schaduwen op de muren, van bewakers die verhalen vertellen voor een groot vuur. Die groep mensen zou denken dat de schaduwen op de muur de echte dingen zijn.

Ik loste het op met een monad

Een soort van monad. Denk ik.

De zen van testen

Een test is beter dan geen test. / Geen test is beter dan een flaky test. / Een eenvoudige test is beter dan een complexe test. / Maar eenvoud betekent niet: simplistisch.

Bind, Map en Match

Ik schrijf al twee jaar op dit blog over functioneel programmeren in C#, dus je zou denken dat ik de basis inmiddels wel een beetje zou moeten beheersen – en toch overkomt het me nog regelmatig dat ik uitroep: och, zit het zo! Zo had ik onlangs – na een hoop gepiel (en een beetje hulp van Scott Wlaschin) – een openbaring met betrekking tot de Map- en Bind-functies.

Refactoring en Hannah Arendt

Yvonne Lam stelt dat er een betere metafoor voorhanden is voor dat wat we gewoonlijk “technische schuld” noemen: huishouding (housework). Het deed me aan Hannah Arendt denken. – Beroepsdeformatie, denk ik!

Gedrag versus structuur

Een systeem dat niet precies doet wat het moet doen, maar wel eenvoudig aan te passen is, is meer waard dan een systeem dat precies doet wat het moet doen maar slechts met grote moeite gewijzigd kan worden. Want het gedrag van een systeem zal veranderen, hoe dan ook. De wereld verandert, en daarmee de wensen van onze gebruikers en stakeholders. Het is onze taak als softwareontwikkelaars om daarop voorbereid te zijn, en een systeem te ontwikkelen dat daarop voorbereid is.

Semantische bugs

Voor een presentatie klooide ik wat variaties op het FizzBuzz-algoritme in elkaar. En ergens in de loop van die codeeroefening stuitte ik op een interessante bug – hoewel, ik weet niet eens zeker of het wel een bug was. Dus: wat is een bug eigenlijk?

Refactoring als communicatiemiddel

We refactoren niet alleen om het makkelijker te maken de code te wijzigen, we refactoren ook om de code zo helder mogelijk te laten communiceren. En code die helder communiceert is op zijn beurt weer makkelijker om te wijzigen.

Wat zegt deze test?

“Wat zegt deze test?” – Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk: wat de code doet. Maar dat is slechts wat een test expliciet zegt, de informatie die een test inhoudelijk overbrengt. Dat is niet het enige wat het zegt – verre van.

Wat zegt deze code?

De namen in onze code – van variabelen, velden, methoden, parameters – beschrijven wat de code doet. De naam van een class beschrijft haar wezen: integer, Url, ResourceHelper. Anders dan bij mensen gaat de existentie van code niet vooraf aan haar essentie. Code is bepaald, bepaald door haar functie. Wat die functie is, weet een goede programmeur in een naam te vangen.